Blog

Creativiteit, het geniale onbewuste

 

 

blogfoto

Genialiteit:

Hume; ‘No reasoning can ever give us a new, original simple idea.’

Hoe werkt creativiteit precies en ontspruit het uit het bewuste of uit het onbewuste? Waar heb je een associatief proces voor nodig? Wat levert het op? Eureka: de geniale nieuwe verbinding!

En hoe kom je tot de ‘Eureka’ gedachte die nog nooit iemand heeft gehad en de wereld doet verrassen?

 

Processtappen tot ‘Eureka’: Alles door elkaar!

  1. Het proces van incubatie (onbewust denken en beslissen) is cruciaal bij creativiteit. Zo vertelde Einstein dat hij oplossingen eerst voor zich zag, zonder ze onder woorden te kunnen brengen.
  2. Afleiding met het vraagstuk in het achterhoofd; naar buiten staren bijvoorbeeld, we denken onbewust na in combinatie met de gestelde vraag. ‘Simply bearing in mind what it is one needs to know’. (George Spencer Brown).
  3. Formuleer je doel: je hebt een doel nodig!! Als het ware een lichte druk uitoefenen op het onbewuste.
  4. Associeer op de ontwikkelde oplossingen, waaier uit, divergeer, varieer materiaal, wat komt er op, leg het vast en laat het weer los.
  5. Neem tussendoor rust en slaap. Tijd nemen; wegleggen en het onbewuste tijd geven. Slapen is efficiënte tijd voor het onbewuste.
  6. Het bewuste denkproces, het verzamelen van informatie en woorden, is achteraf nodig, de ontdekking zelf is dan al lang achter de rug. Het bewuste wordt vaak alleen geconfronteerd met het eindproduct van het onbewuste denkproces en kan er dan een sluitend betoog van maken.

 Het associatief proces: Kenneth S. Bowers; ‘Intuition in the context of discovery’: Het blijft een geleidelijk proces: Je komt dichter bij de oplossing, onbewust besluip je als het ware je prooi.

(Het slimme onbewuste ; Dijksterhuis)

 

inframe