Hikikomori

II.1

 

Mijn eerste blog bestaat uit de beschrijving van een nieuw maatschappelijk fenomeen (II) wat mij ontzettend heeft verwonderd en geboeid, HIKIMOMORI genaamd. Ik vraag mij dan af, wat maakt dat een jong energiek systeem, zijn levensenergie zo richt dat hij opgaat in de ether, zonder het zichtbare contact op te zoeken en in de reëel wereld zichzelf neer te zetten.

 

‘De nieuwe eenzaamheid?’

In Japan is er een sociaal fenomeen bekend als “Hikikomori”. De term staat grofweg voor ‘onttrekken’ en refereert aan jonge mannen die zich volledig terugtrekken in hun slaapkamer. Een situatie is bekend waarin een twintigjarige jongen zich 14 jaar lang in zijn slaapkamer opsluit; en hierin gamend, slapend en televisie kijkend doorbrengt; verzorgd door zijn moeder. Volgens experts leven er tussen de 100.000 en 1 miljoen Hikikomori in Japan, veroorzaakt door alles tussen een afwezige vader en een overbezorgde moeder (Richard Watson; Future files).

 

Wat is hier aan de hand vraag ik mij dan af? 

Wat maakt dat een jong energiek systeem van de Japanse jonge man, zijn levensenergie zo richt dat hij opgaat in de ether, zonder het zichtbare contact op te zoeken en in de reële wereld zichzelf neer te zetten?

hikikomori

Het extreem onttrekken; de prins die niet is toegerust voor en ingeleid is in de grote mensen wereld?

Japan of de Escape van de westerse maatschappij in de toekomst?