LANCAE

Dit is een

Bericht

Mindset Matters

 

 

De hersenen zijn een spier en hoe meer ze worden gebruikt, hoe slimmer ze worden. Elke keer als je wat nieuws leert vormen je hersenen nieuwe connecties en na verloop van tijd zal je slimmer worden. Je mindset is hierbij belangrijk[1]. Volgens de Amerikaanse psychologe Carol Dweck is de mindset van een persoon het geheel van overtuigingen die zowel het bewuste als het onbewuste gedrag bepalen[2].

Mindset is onder te verdelen in een fixed- en een growth mindset. De mensen met een fixed mindset denken dat intelligentie een vaste karaktertrek is en mensen met een growth mindset denken dat intelligentie een capaciteit is die ontwikkeld kan worden. Mensen die een fixed mindset hebben, willen fouten niet toegeven, trekken zich terug, gedragen zich superieur en geven anderen de schuld. Het willen leren van hun fouten en het willen confronteren van hun tekortkomingen, zijn eigenschappen van mensen met een growth mindset[3]. Welke mindset iemand heeft, is belangrijk voor hun gedrag, gevoel en ontwikkeling[4].

Mensen met een growth mindset gaan ervan uit dat hun capaciteiten te ontwikkelen zijn. Zij gaan uitdagingen niet uit de weg, hebben geen angst om te falen, zijn flexibel en hebben hierdoor een grotere sociale intelligentie. Dit zorgt volgens de Amerikaanse psychologe Carol Dweck een productieve instelling die tot meer succes en voldoening leidt[5].

Mindset is relatief eenvoudig te ontwikkelen via korte trainingen. Hierbij is het vooral belangrijk dat men leert gerichte complimenten te geven over de geleverde inspanning van een ander. Het is essentieel om iemand te complimenteren gericht op het leerproces en niet op de intelligentie. Laat iemand zelf een probleem uitzoeken en laat merken dat inzet nodig is om een doel te behalen. Door veel te oefenen worden de hersenen geprikkeld om nieuwe connecties te leggen. Hierdoor zijn wij beter in staat om het nieuw geleerde in de praktijk toe te passen[6].

___________________________________________________________________________________________________________

[1]https://www4.esu.edu/academics/enrichment_learning/documents/pdf/developing_growth_mindset.pdf

[2]http://www.visionair.nl/ideeen/psychologie-ideeen/de-mindset-van-dweck

[3]https://www4.esu.edu/academics/enrichment_learning/documents/pdf/developing_growth_mindset.pdf

[4]http://progressiegerichtwerken.nl/20141_tvoo%20Een%20groeimindset%20hangt%20samen%20met%20bevlogenheid.pdf

[5] http://www.visionair.nl/ideeen/psychologie-ideeen/de-mindset-van-dweck/

[6]http://progressiegerichtwerken.nl/20141_tvoo%20Een%20groeimindset%20hangt%20samen%20met%20bevlogenheid.pdf

 

 

 

 

 

 

DOELGERICHT DOOR ZELFINZICHT.

Contact

Contactformulier

Neem voor meer specifieke informatie over onze dienstverlening, projecten of klantenportefeuille contact met ons op.