LANCAE

Dit is een

Bericht

Kahneman, de 2-IKKEN van geluk

Wat is geluk? Een complex gegeven volgens Kahneman!
Mensen die simpelweg gelukkig proberen te zijn, ontkennen een aantal fundamentele cognitieve vraagstukken die de geluk ervaring uitmaken. Juist wanneer we dit ontkennen, worden we er speelbal van.

Het meest interessante vraagstuk is dat van het ervarende en het herinnerende Ik. Het ervarende – Ik zit meer in het moment en wordt gevoed door wisselende ervaringen.
Het herinnerend – Ik, heeft een evaluerende functie, die vanuit een grotere afstand uitmaakt wat het geluk cijfer is. Als een soort verteller, die onze herinnering in een verhaallijn zet.

Hoe krijgen we die op elkaar gepast en waar ijken we ons geluksgevoel op? En wat als ze een onderling conflict hebben? Het antwoord is dat ze fundamenteel verschillend zijn maar het herinnerende- Ik de dominante variant is die naast het herinneren en verhalen vertellen ook beslissingen neemt.

Kortom: Ingewikkeld! ‘Gelukkig zijn’ is complex en relatief.
Wat doen we hiermee? Zit het niet in de concrete ervaring van het moment waarin alle ‘Ikken’ even stil zijn en zich open stellen voor wat er is? Interessante ervaring? Laat het ons weten via info@lancae.nl

Zie voor meer info Khaneman op TED tv

DOELGERICHT DOOR ZELFINZICHT.

Contact

Contactformulier

Neem voor meer specifieke informatie over onze dienstverlening, projecten of klantenportefeuille contact met ons op.